Boeken

Boek het einder van de Antillen

freek van beetz

Het Einde van de Antillen

Kroniek van een adviseur op de Curaçao

‘Het Einde van de Antillen’ beschrijft de politieke gebeurtenissen in de laatste tien jaren van de Nederlandse Antillen tot 10 oktober 2010, het moment waarop de vlag van dat land werd gestreken. Die in kroniekvorm beschreven geschiedenis wordt afgewisseld met passages uit het logboek, waarin Van Beetz al die markante gebeurtenissen, groot en klein, optekende en met persoonlijke kanttekeningen markeerde. De lezer krijgt zo een  bijzondere, unieke blik achter de schermen van politieke overleggen, van politieke conferenties en van ontmoetingen met Nederlandse politici als Balkenende, Pechtold, Nicolaï, Bijleveld, Hirsch Ballin, Brinkhorst en vele anderen.

 

Een idee voor de kroniek

Een blik achter de politieke schermen…

Tien jaar lang was Freek van Beetz adviseur van de minister-president van de Nederlandse Antillen. In deze unieke positie heeft hij drie premiers bijgestaan: Miguel Pourier, Etiënne Ys en Emily de Jongh-Elhage. Al die jaren, vanaf 2001 tot en met de opheffing van de Nederlandse Antillen op 10 oktober 2010, werkte hij in het ‘Binnenhof’ van de Antillen, Fort Amsterdam op Curaçao. Zo was Van Beetz ooggetuige van tal van gebeurtenissen en incidenten: de moeizame relatie met Nederland, interne politieke verwikkelingen, crises in het landsbestuur en de nog al eens gespannen verhoudingen op Curaçao en met de andere eilanden.


Ooggetuigeverslag

‘Het Einde van de Antillen’ schetst in kroniekvorm de moeizame weg naar de opheffing van het land De Nederlandse Antillen. De beschrijving van politieke ontwikkelingen worden afgewisseld met passages uit het logboek van Van Beetz, waarin hij al die markante gebeurtenissen, groot en klein, optekende. De lezer krijgt daarmee een unieke  blik achter de schermen van politiek overleg, van politieke conferenties en ontmoetingen met Nederlandse politici als Balkenende, Pechtold, Nicolaï, Bijleveld, Hirsch Ballin, Brinkhorst en vele anderen. Ook de kleurrijke en omstreden politicus Helmin Wiels ontbreekt niet. 

Freek van Beetz studeerde Planologie en Politieke Wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam en was o.a. werkzaam bij de Rijksplanologische Dienst, Rijkswaterstaat, Directoraat-Generaal van de Volkshuisvesting en bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken (Integratiebeleid Minderheden). Hij werkte van 2001 tot 2010 als adviseur van drie premiers van de Nederlandse Antillen in Fort Amsterdam, Curaçao.

Een must read voor geïnteresseerden in het Koninkrijk: “Het einde van de Antillen” van Freek van Beetz

Alexander Pechtold

Oud-minister voor Koninkrijksrelaties

Een prachtig tijdsdocument!

Roger van Boxtel

oud- Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

“Dit boek geeft scherp inzicht in moeizame betrekkingen, Aanbevolen”. 

Wim Berkelaar

historicus